joi, 30 iulie 2015

        Scrisoare deschisă dlui Dorin Chirtoacă, Primar General  al Municipiului Chișinău, drept răspuns la declarațiile făcute la ședința Primăriei din 27.07.2015


”Pe teritoriul  întreprinderii municipale Buciumul, directorul a înființat un SRL. Acuma fiica acestui director ne cheamă în judecată și cere de la noi 10 milioane de lei pentru un contract semnat chipurile în anul 1992”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă la ședința Primăriei din 27.07 2015


     Dle Primar, nu-mi pot explica, care e, totuși, interesul dvs personal pentru Buciumul și totodată de unde atîta lipsă de interes cel puțin pentru o informare corectă în privința acestui subiect?
    Din declarațiile pe care le faceți, este evident că nu cunoașteți mai nimic despre Buciumul și despre problemele din jurul acestui studiou de creație, dar nu ezitați să vă dați cu părerea, să săriți cu acuzații, constatări , prin care dezinformați lumea, spunînd mereu aceeași poveste, care probabil vă convine.   
     Inițial, recunosc, nici eu nu cunoșteam foarte multe detalii, mai ales că nu prea am avut acces la acte, arhiva primăriei, nu am studii în domeniul juridic, așa cum aveți dvs și nici nu am în subordine o întreagă Direcție Juridică, dar am căutat (și încă continuu s-o fac)  și iată ce am descoperit la Camera Înregistrări de Stat:
1. Buciumul SRL, înregistrat la 15.10.1992, cu nr de înregistrare 1005600032834,  fondator  T. Tătaru
2. Î.M. Buciumul, înregistrată la 18.08. 1996 cu nr de înregistrare 1003600117250, fondator  CMC
    În anul 2006, atunci cînd dstră ați preluat conducerea Primăriei Chișinău,  refuzînd  orice colaborare cu directorul studioului Buciumul (tot din motive personale) a fost creată și Î.S. Buciumul, care s-a lichidat în 2010, iar anterior, în 2009 s-a propus spre lichidare și Î.M. Buciumul (deși procesul nu a fost finalizat nici pînă acuma) și cît n-ar părea de straniu , de acest proces de lichidare se ocupau (încă de pe-atunci) aceleași Mihaela Iacob și Diana Gurschi (nume implicate direct în schema de preluare a Buciumului în prezent).
      Dle Primar, de ce nu v-ați pus problema: cum în tot acel timp, acel om, care se numea Tudor Tătaru, a reușit să păstreze acel teritoriu, să-l mențină, să motiveze puținii angajați pentru  a vedea proiectul Buciumul  funcțional (ceea ce reprezenta visul lui de-o viață și nu “afacerea”, cum v-ați exprimat dstră).
     După 27 martie 2013, cînd Tudor Tătaru și-a încheiat drumul vieții, eu, ca fiica lui, regizor de meserie, angajată la Î.M.Buciumul, custodele legal al SRL Buciumul, am fost nevoită să preiau activitatea, deoarece acel teritoru a rămas al nimănui, iar dvs nu ați binevoit să răspundeți la nici un demers, solicitare sau invitație de a interveni cumva pentru a limpezi apele și de a găsi o cale amiabilă pentru conlucrare în vederea continuării activităților desfășurate anterior la Buciumul.  

    A trebuit să facem un efort  enorm, împreună cu familia, să asigurăm paza, să îngrijim teritoriul din str. Alexandru cel Bun 19 și mai ales să atragem evenimente culturale de amploare, pentru că restabilirea activității la Buciumul  era și rămîne prioritară pentru noi. Am simțit obligația morală, pentru a nu lăsa de izbeliște proiectul construit timp de 23 de ani de către tatăl meu.
    Peste doar 6 luni, dvs ați semnat personal o dispoziție (deși contravine statului Î.M. Buciumul, unde e specificat clar că directorul trebuie să fie numit de CMC), prin care ați numit-o în funcția de director general al Î.M. Buciumul pe aceeași Mihaela Iacob (care între timp a mai participat la scheme de preluare și a altor instituții, tot pe linie de partid). Nouă ni s-a ordonat să eliberăm de urgență teritoriul din str. Alexandru cel Bun 19, în lipsa unei discuții amiabile sau a unei decizii judecătorești, care ar fi reprezentat răspunsul clar de ce nu avem dreptul să ne aflăm pe acel teritoriu, instalîndu-se un serviciu de pază privată, de către Direcția Municipală Cultură.
    A trebuit să apărăm cu dinții ceea ce ar fi trebuit să fie apărat de lege. Am fost practic blocați pe acel teritoriu, încercînd să opunem rezistență la propriu.
   Ați  refuzat și atunci să avem măcar o discuție, să vă prezint situația reală despre ce se întîmpla acolo, dar ați preferat să faceți presiuni asupra mea și a familiei mele, să ne agresați prin intermediul serviciului de pază , să ne amenințați prin terțe persoane, să ordonați ba să-mi fie sigilați copiii în casă, ba să-mi restricționați accesul la copiii mei, ba să-i interziceți soțului meu să fie alături de noi și într-un final să ne lăsați fără lucruri personale(care stau blocate pînă acuma pe acel teritoriu), rămași efectiv în stradă.
      Deci, am fost practic nevoită să iau inițiativa și să înaintez o cerere de chemare în judecată pentru Primăria Municipiul Chișinău, Direcția Municipală Cultură, Consiliul Municipal Chișinău, prin care să solicit clarificarea acestei situații.     
    Ciudat, dar ițele fiind atît de încurcate în povestea asta, dstră, dle Primar,  nu ați binevoit să le descurcăm, dimpotrivă le încurcați tot mai mult cu fiecare declarație făcută.
    În ședința din 27.07.2015, ați menționat precum că eu aș pretinde suma de 10 mln de lei, de la Primărie, dar vreau să văd, și chiar VĂ ROG să prezentați acel act unde este specificată suma de 10 mln lei “pentru un contract chipurile semnat în 1992”.       Vă aduc la cunoștință că acel contract  de locațiune controversat,  l-am solicitat tot de la Camera Înregistrări de Stat, aflîndu-se în mapa-arhivă a SRL Buciumul și nicidecum nu „a căzut din cer, din senin sau din pod,” precum ați declarat în cadrul ședinței.
    Ar fi fost totuși mai cuminte, să lăsați Instanța de Judecată să se declare asupra veridicătății acelui act, dar nicidecum dvs în cadrul ședinței CMC, înscenînd un soi  de interogatoriu unui personaj, care nu-și poate asuma o semnătură, ditamai să facă față la asemenea presiuni inumane (chiar dacă căutați cu tot dinadinsul motive pentru care să fie demis din funcția pe care o deține la Direcția Cultură). Și-apoi, 
nu înțeleg,ce rost are ameninţarea cu demiterea ? Doar documentul rămâne şi semnătura nu dispare!

  Iertată să-mi fie lipsa de înțelegere, dar nu văd motivul pentru care ar trebui să fie întrebat omul despre relațiile în care se află cu mine. Sincer, nu-mi este clar, de ce v-ar interesa aceste aspecte de ordin personal, absolut irelevante și chiar neadecvate.
   Dle Primar,  recunosc, finalul discursului dstră m-a lăsat fără replică...
...
dacă se va dovedi că Tudor Bodrug are vreo legătură cu actul care a permis construcția ilegală a unei clădiri pe teritoriul studioului de creație, acesta ar putea fi demis”.
  Anume aceasta e marea dilemă a acestui caz! Toate construcțiile de pe acel teritoriu au fost ridicate de către Buciumul SRL, făcîndu-se investiții personale uriașe.
   Dvs nu cunoașteți, aceste detalii pentru că, probabil, nu doriți să le cunoașteți și atunci apare înrebarea:  Dle Chirtoacă, sunteți dezinformat sau chiar dvs dezinformați intenționat oamenii ?

   P.S. Dle Primar, eu sunt dispusă să răspund în Instanța de Judecată, dacă se va demonstra că am încălcat legea, dar cît de dispus sunteți dvs să vă asumați responsabilitatea pentru acțiunile făcute?


                                                           Viorica Tătaru Crăițămîndră

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu